Var kommer namnet Globen ifrån?

Globen, som numera heter Ericsson Globe, benämndes tidigare som Stockholm Globe Arena. Den ligger i Globenområdet i Johannesov Stockholm. Globen är en sfärisk byggnad som invigdes 19 februari 1989. Sedan 2010 kan man åka en gondolbana med två runda gondoler upp till toppen av Globen. Denna gondolbana heter Skyview.

Globen består av flera byggnader, men det är den största arenabyggnaden som i dagligt tal kallas just för Globen. Utvändig diameter på denna är 110,40 meter och den har en höjd (från marken) av 85,20 meter, totalhöjd är 130 meter över havet. Globen är byggd av betong, stål, aluminium, plåt och glas

Globen har med sin unika form blivit en symbol för Stockholm och Sverige. Globen är världens största sfäriska byggnad och här har det hållits olika sportevenemang så väl som nöjesaktiviteter. Bland annat har det varit ishockeymatcher, rockkonserter, dressyrtävlingar och musikaler här och Globen kan snabbt byta skepnad för att anpassas till dessa olika aktiviteter.

Projekttävling

Globen, samt området kring den ritades av Berg Arkitektkontor AB och Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad. Detta efter att man vunnit projekttävlingen som Stockholm stad utlyste.

Globenområdet fick sitt namn i samband med konstruktionen av Globen. Det vinnande bidraget, utformat av ett konsortium som bildats i samverkan med Bergs Arkitektkontor, gav liv åt idén att bygga världens största sfäriska byggnad. Globen skulle bli en plats med affärscentrum och upplevelsecentrum. Man skapade Globen, så väl som Globen City där kontor, butiker, hotell och restauranger håller till. Man byggde även Annexet som tilltänkt träningshall intill arenan. Senare har området kring Globen växt med Tele2 Arena och utökat evenemangsutbud.

Var kommer namnet Globen ifrånGloben började byggas den 10 september 1986 och färdigställdes på bara 2,5 år. Invigningen skedde den 19 februari 1989. Globen har kapacitet för cirka 16 000 personer. Publikrekord sattes av Metallicas James Hetfield 2009, då han framförde en av tidernas största rockklassiker inför 16 498 åskådare. Detta slogs 2014 av Filip och Fredrik, om hade 16 592 besökare under deras 200:e podcast-inspelning den 5 juni 2014.

Den 1 februari 2009 köpte Ericsson namnrättigheterna till Globen och arenan döptes om till Ericsson Globe.

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGA Fastigheter) ägs till 100 % av Stockholm Stadshus AB, Stockholms stad. Verksamheten omfattar Tele2 Arena, Ericsson Globe inklusive SkyView, Hovet, Annexet samt nöjesdestinationen Tolv Stockholm.