Sport och Musik

Globen är den mest välkända arenan för både sport och musik i Sverige. Nämner du Globen för någon i Sverige så ska du se att dem förmodligen vet i alla fall något evenemang som har skett i arenan eller någon form av mach som har spelats där. Näst intill alla i Sverige vet exempelvis att melodifestivalen hålls i Globen och att den stora uppvisningen Eurovision Song Contest har varit i arenan ett år.

Nej Globen har förmodligen inte någon i Sverige lyckats komma undan just eftersom att det sker så otroligt mycket i den arena. Antingen så ser du Globen på TV, i tidningen eller så får du nys om den i någon form av social media.

Sport

Sport är det som globen är allra mest känd för. Där har spelats otroliga mängder matcher i flera olika sporter. Framförallt i ishockey så Globen är Sveriges nationalarena för ishockey. Sveriges herrlandslag i hockey har spelat flera olika landskamper och turneringar i denna arena. Som exempelvis svenska hockeyförbundets egen turnering LG Hockey games. Andra viktiga matcher så som VM har också spelats i Globen arenan vid flera tillfällen men nu har den som bekant även fått konkurrens från Tele2 Arena.sport i Globen

Tävlingar och turneringar inom olika former av bollsporter har också arrangerats i arenan tillsammans med väldigt mycket annat. Exempelvis så har flera VM-matcher inom innebandy spelats där och Stockholm Open i tennis spelades i arenan mellan 1989-1994. Och även inom fotboll har där spelats mängder av olika matcher i Globen arenan.

Arenans invignings år var 1989 och redan det första året så drogs mängder av människor till arenan för att njuta av den. Ett av de evenemang som drog mängder med människor till arenan under invigningsåret var EM i volleyboll där Sverige spelade mot Italien efter att dem tidigare slagit ut Sovjetunionen i semifinal.

Motorsporter så som motocross, gokart, racing och monstertruck har arrangerats i arenan. Vid de tillfällena har arenan förändrats något. Exempelvis så vis motocross tävlingarna kördes mängder med jord in i arenan för att de skulle kunna anordna banorna. Och när racing skulle hållas i arenan och gokart för den delen också så drogs de nedre läktarna in och näst intill hela golvytan asfalterades.

Som ni förmodligen redan har märkt så är listan lång och den kan bli extremt mycket längre om vi hade  skrivit in var enda en stor match som spelats i denna arena. Det är absolut en arena med mycket fin sporthistoria.

Musik

I Globen har där arrangerats flera olika musikevenemang så som Melodifestivalen och Eurovision Song Contest som skrevs tidigare. Utöver dessa två musiktävlingar så har MTV Europe Music Awards arrangerats i Globen arenan i November år 2000. 12 000 personer var då på plats i Globen och tittade på galan medans över en miljard människor hade möjlighet att se galan på TV.

Det välkända programmet Idol har även dem flera gånger varit i arenan med sin tävling. Denna tävling filmades också och sändes på TV och flera miljoner hade möjlighet att titta på det. Flera år i rad dessutom.

Globen har också fått äran att ha flera kända artister på turnéstopp. Bland annat så har Lady Gaga, Rihanna, Guns N’Roses och Justin Timberlake varit och spelat där. Och där finns mängder av fler olika artister som också varit där.

Globen är verkligen en central punkt för både sport och musik vilket skapar en härlig spänning och gör huvudstaden eftertraktad på väldigt många vis. Där kommer människor världen över för att ta del i de olika evenemangen som hålls där och arenan har på så sätt blivit en stor turistattraktion och inkomstkälla.

Arenan har på sätt och vis fört sporten närmre människorna i Sverige då alla var så exalterade när den byggdes. Och byggnadens för många roliga form bringade mycket ljus på arenan. Den har därför visats och pratats som av många världen över vilket gjort att den uppskattats ännu mer.

Globen kommer förmodligen alltid vara den arena som fi förknippar med stora musikevenemang, galor och fantastiska matcher i olika sportgrenar där röster skriker och vrålar på varje ynka del av läktaren. Den kommer helt enkelt vara känd för precis det som en arena ska vara känd för och oavsett vad som händer så kommer alla svenskar alltid veta vad den välkända Globen är.